Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » Bouw en wonen » Zelf je kelder waterdicht maken: zo pak je het aan

Zelf je kelder waterdicht maken: zo pak je het aan

Het moment waarop je nooit had gehoopt dat het zou komen is aangebroken. Je kelder heeft vochtproblemen of een lek en dat betekent dat je aan de bak moet. Moet je hiervoor een ervaren partij inschakelen of kun je dit zelf aanpakken? Een lekke kelder aan de binnenzijde waterdicht maken kun je gewoon zelf doen. We vertellen je in dit artikel alles over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is de schade?

Voordat je begint met het waterdicht maken van je kelder, moet je de oorzaak van de waterschade identificeren. Dit kan variëren van lekkende buizen tot regenwater dat door de muren sijpelt. Het is belangrijk om deze oorzaak vast te stellen, omdat het bepalend is voor de beste manier om de kelder waterdicht te maken.

Reinig de kelder

Voordat je begint met het aanbrengen van waterdichtingsmiddelen, moet je de kelder schoonmaken en drogen. Verwijder alle spullen en stofzuig of veeg de vloer schoon. Als er schimmel of meeldauw aanwezig is, moet je dit ook verwijderen voordat je begint met waterdicht maken. Een vieze kelder zorgt ervoor dat de middelen niet goed zullen hechten.

Repareer scheuren en gaten

Controleer of er scheuren of gaten in de kelderwanden of -vloeren zitten. Deze scheuren en gaten kunnen een bron zijn van waterschade en moeten worden gerepareerd voordat je begint met het waterdicht maken van de kelder. Je kunt gebruik maken van speciale afdichtmiddelen of kit om deze scheuren en gaten te dichten.

Breng waterdichtingsmiddelen aan

Er zijn verschillende waterdichtende middelen beschikbaar die je kunt gebruiken om je kelder waterdicht te maken. Enkele van de meest gebruikte middelen zijn bitumenemulsie, epoxy, polyurethaan en cementpleister. Het is belangrijk om het juiste middel te kiezen dat geschikt is voor de oorzaak van de waterschade.

Installeer een waterdichte laag

Een andere optie is om een waterdichte laag te installeren om je kelder te beschermen tegen waterschade. Er zijn verschillende soorten waterdichte membranen beschikbaar, waaronder bitumenemulsies, polymeermembranen en PVC-membranen. Deze membranen worden aangebracht op de kelderwand of -vloer om een waterdichte barrière te creëren.

Verbeter de afwatering

Als waterinfiltratie het gevolg is van slechte afwatering rondom het huis, kun je overwegen om de afwatering te verbeteren. Installeer regengoten en afvoerbuizen om water weg te leiden van het huis. Dit kan de druk op de kelder verminderen en voorkomen dat er water in de kelder terechtkomt.