Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » CV » Hr- en condensatieketel: overeenkomsten en verschillen

Hr- en condensatieketel: overeenkomsten en verschillen

Er zijn verschillende soorten cv-ketels, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Welke ketel het beste is voor jou en jouw woning is afhankelijk van een aantal factoren. Vandaag gaat het over de Hr- en condensatieketel. Lees verder en ontdek de overeenkomsten en verschillen.

De condensatieketel: wat moet je weten

Het is heel simpel om het verschil tussen een condensatieketel en een Hr-ketel uit te leggen. Elke condensatieketel is namelijk een Hr-ketel, maar niet elke Hr-ketel is een condensatieketel. De letters Hr staan voor Hoog Rendement. Dit houdt in dat alle energie omgezet wordt in bruikbare warmte. En dit is bij een condensatieketel ook zo.

 

Een condensatieketel herbruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen om het water te verwarmen. Dit betekent dus dat niks verloren gaan en je jaarlijks bespaart op aardgas of stookolie. Er zijn verschillende soorten condensatieketels. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een condensatieketel op gas of mazout. Alhoewel een mazoutketel tegenwoordig niet aangeraden wordt, zijn deze nog steeds te verkrijgen.

Alles over Hr- ketel

Elke condensatieketel is dus een Hoog rendement ketel, maar niet elke Hr- ketel is een condensatieketel. Dit komt doordat er ook andere cv-ketels zijn die onder deze categorie vallen. Een Hr-ketel is de opvolger van een Vr-ketel (verbeterd rendement), en heeft een rendement van 100 procent, of meer. Je kunt hierbij kiezen tussen een solo- of combiketel. Maar hoe werkt een Hr-ketel?

 

De ketel verbrandt gas om het water te verwarmen, en bij dit proces komen rookgassen vrij, die een hoogrendementketel gebruikt om het koude water voor te verwarmen. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. De warmtedamp condenseert. Vervolgens geeft dit warmte af. Bij deze condensatie komt water vrij wat de Hr-ketel dan afvoert naar het riool. Het hoge rendement wordt behaald doordat de ketel de energie van het gas én het gas van de rookgassen gebruikt om het water te verwarmen. Zo kun je er dus alles uit halen wat er in zit!