Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » Linkbuilding

Linkbuilding

Het verkrijgen van een natuurlijk en sterk linkprofiel is één van de drie belangrijke factoren om hoog te scoren in de zoekmachines. Linkbuilding bestaat al meer dan 10 jaar, toch lukt het mensen nog niet goed om hier resultaat uit te halen doordat er nog steeds ouderwetse tactieken worden gebruikt. Dit betekent dus ook dat er nog veel uit is te halen.

Op deze pagina vertellen we je over wat linkbuilding is, de verschillende soorten en wat een linkprofiel is. Lees dus snel verder!

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding bestaat uit het actief verkrijgen van links die doorverwijzen naar jou website. Linkbuilding kan ervoor zorgen dat je site beter kan scoren op belangrijke zoekwoorden in Google. Daarnaast kan dit ook nog eens voor meer verkeer leiden op je website doordat er gelinkt wordt naar je site.

Elke website heeft een eigen autoriteit, vaak wordt dit aangegeven met een domeinscore of domeinautoriteit, dit is een relatief veilige indicatie om de waarde van een website in te schatten

White hat, black hat en grey hat linkbuilding

White hat

Er wordt gesproken van white hat linkbuilding wanneer je je volledig aan alle linkbuilding richtlijnen van Google houdt. Dit betekent dus dat je geen enkele risico’s loopt om een penalty te krijgen van Google.

Kortgezegd houdt white hat linkbuilding in dat je content zo dusdanig goed is dat andere websites jouw meerwaarde zien in je content en er dus naartoe verwijzen. Je wordt dan dus als bron gebruikt voor andere websites

Black hat

Je kon het misschien al raden, maar black hat linkbuilding is dus het tegenovergestelde van white hat linkbuilding. Je maakt hier dan gebruik van technieken die technisch gezien niet zijn toegestaan. In sommige gevallen waren de methodes eerst wel white hat, maar heeft Google een andere visie gekregen.

Ondanks dat black hat dus gezien wordt als niet toegestaan is dit niet altijd zo zwart-wit. Je kan black hat namelijk nog opsplitsen in twee categorieën:

  • Daadwerkelijke black hat: dit is dus dat er feitelijk regels overtreden worden. Hier is dan ook niet om heen te draaien. Je weet dat het tegen de regels is en doet het alsnog.
  • Experimenten en onderzoek: je bent hier vooral in nieuwe gebieden aan het onderzoeken wat mogelijk is.

Grey hat

Als laatste heb je ook nog grey hat linkbuilding. Grey hat linkbuilding wil zeggen dat je, je in het grijze gebied van linkbuilding bevindt. Je zit dus op het randje van wat wel en wat niet mag. In veel gevallen zullen deze technieken nu nog wel toegestaan zijn, maar hebben ze een grote kans om verbannen te worden.

Wat belangrijk is om te weten als je bezig bent met linkbuilding is dat eigenlijk alle soorten actieve linkbuilding, dus linkbuilding waar je zelf mee bezig bent, wordt gezien als slechte SEO-praktijken. Het is daarom verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan, weet wat je doet.

Wat is een linkprofiel?

Je linkprofiel is een overzicht van alle links die naar je websites toe wijzen, inclusief de anchortekst die daarvoor is gebruikt. Met een goed linkprofiel zorg je ervoor dat je website beter zal scoren in Google.

Tegenwoordig is het ook veel belangrijker om kwalitatieve links in je linkprofiel te hebben dan dat je in de kwantiteit zit. Voorheen werd gezegd dat het juist belangrijk was om kwantiteit te hebben. Er is later toch ondervonden dat het veel beter is om betrouwbare websites te hebben als backlink.

Op deze pagina lees je meer over linkbuilding termen.