Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » Loodgieter » Waarvoor een loodgieter inschakelen?

Waarvoor een loodgieter inschakelen?

Een loodgieter doet meer dan alleen het oplossen van lekkages en verstoppingen. Wist je bijvoorbeeld dat een loodgieter ook cv-ketels installeert? Ook het verleggen of aanleggen van leidingen en sanitair valt onder de werkzaamheden van een loodgieter. In deze blog lees je waarvoor je een loodgieter kunt inschakelen.

Lekkage

Heb je last van lekkage? Het is belangrijk dat het lek zo snel mogelijk wordt opgespoord en verholpen. De gevolgen van lekkage zijn namelijk groot: denk aan vochtproblemen of schade aan de constructie van je woning. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wanneer je een loodgieter inschakelt voor het verhelpen van lekkage, zal de vakman beginnen met het opsporen van het lek. Dit kan op verschillende manieren en de methode is afhankelijk van het soort leg. Bij lekkage aan leidingen of daklekkage wordt vaak een rookgasdetectie uitgevoerd. Bij deze methode wordt er rook in de leidingen geblazen en waar er rook ontsnapt, bevind zich het lek. Bij lekkage aan een water-, gas- of cv-leiding wordt er vaak gekozen voor een druktest. Op moeilijk bereikbare plekken kiest de loodgieter voor een camera inspectie.

Wanneer de locatie en de oorzaak van het lek zijn vastgesteld, kan de reparatie beginnen. Wanneer het lek zich bevindt in een leiding wordt vaak het kapotte deel vervangen door een nieuw stuk leiding.

Verstopping

Een verstopping is erg vervelend: je herkent het probleem aan een borrelend geluid in de afvoer, een vieze geur in je huis of wanneer water niet goed wegloopt. Een verstopping bevindt zich in de afvoer of in het riool.

Vaak is het wel duidelijk waar de verstopping zich bevindt: bij een vieze geur in huis wordt deze veroorzaakt door een verstopping in het riool en het borrelende geluid is een teken van een verstopte afvoer.

Een loodgieter spoort de verstopping op en verwijderd de blokkade. Tot slot wordt de afvoer of het riool goed schoongemaakt; dit voorkomt verstoppingen in de toekomst. Het verwijderen van de verstopping wordt gedaan met een ontstopper of een trekveer: dit is afhankelijk van de locatie van het probleem.

Aanleggen of verleggen van leidingen

Wanneer je aan het verbouwen bent of wanneer je een nieuwe woning laat bouwen, moeten er vaak leidingen aangelegd of verlegd worden. Laat je een nieuwe woning bouwen? De loodgieter legt dan al het leidingwerk aan: of het nu gaat om afvoer-, water- of gasleidingen. Ook sluit de loodgieter de riolering aan.

Wanneer je aan het verbouwen bent, kan het voorkomen dat leidingen niet meer op de goede plek zitten. Je kunt dan een loodgieter in schakelen om de leidingen te verplaatsen en netjes af te werken. Dit wordt gedaan op basis van de bouwtekening: aan de hand daarvan bepaald de loodgieter of er nieuwe leidingen moeten worden aangelegd of dat leidingen kunnen worden verlegd.

Verwarmingsinstallaties

Veel mensen weten niet dat je een loodgieter ook kunt inschakelen voor het installeren, onderhouden en repareren van verwarmingsinstallaties. Het gaat hierbij niet alleen specifiek om de ketel, maar ook om de radiatoren.

Het is belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden om zo de levensduur van de ketel te verlengen. Je ketel werkt dan veilig en efficiënt.

Sanitair installeren

Ben jij de badkamer aan het verbouwen? Het is belangrijk dat het sanitair goed wordt geïnstalleerd om problemen zoals lekkage te voorkomen. Wanneer je een nieuwe indeling krijgt wordt hiervoor vaak een tekening gemaakt. Aan de hand van deze tekening zorgt de loodgieter ervoor dat de leidingen op de goede plaats zitten zodat het sanitair eenvoudig op de goede plaats geïnstalleerd kan worden.

Wil je meer weten over de werkzaamheden van loodgieters? Klik hier voor meer informatie.