Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » Woningontruiming » Huis leeghalen na overlijden: werkwijze

Huis leeghalen na overlijden: werkwijze

Een woningontruiming na het overlijden van een dierbare is een zware klus. Je moet vaak in een korte tijd ontzettend veel regelen en daar komt het leeghalen van de woning nog bovenop. Vaak kiezen mensen ervoor om het leeghalen van het huis uit te besteden aan een ontruimingsbedrijf. In deze blog lees je hoe dat in zijn werk gaat.

De voordelen van een ontruimingsbedrijf

Zoals we al genoemd hadden is het leeghalen van een woning na het overlijden van een dierbare een emotioneel proces. Je hebt al veel aan je hoofd en de woning moet ook nog leeg. Gelukkig zijn er ontruimingsbedrijven die deze taak zorgvuldig en respectvol uit handen nemen. Het grote voordeel hiervan is dat je emotionele betrokkenheid wordt beperkt maar je toch de touwtjes in handen kunt houden. Jij beslist wat er gebeurt, maar je hoeft het niet zelf te doen.

De voordelen van een ontruimingsbedrijf zijn:

  • De ontruimers werken snel, zorgvuldig en respectvol.
  • Je bepaalt zelf wat er met de inboedel gebeurt: zo kun je de inboedel opslaan, zelf meenemen of laten opkopen door het ontruimingsbedrijf. Alles gebeurt volgens afspraak.
  • Je beperkt de emotionele betrokkenheid en hoeft deze zware klus niet zelf te doen. Zo blijft er tijd en ruimte over om je te focussen op andere dingen die belangrijk zijn.
  • De ontruimers beschikken over de juiste kennis en materialen om de ontruiming zo goed mogelijk te laten verlopen.
  • Je bepaalt zelf wat het ontruimingsbedrijf wel en niet doet. Door gebruik te maken van de extra diensten kun je de ontruiming van A-Z laten uitvoeren door het ontruimingsbedrijf, maar dat hoeft niet.

De mogelijkheden en werkwijze

Je kunt er dus voor kiezen om wel of geen gebruik te maken van de extra diensten die het ontruimingsbedrijf biedt.

Je hebt twee verschillende mogelijkheden:

  • Huis leeghalen: het ontruimingsbedrijf haalt de woning leeg. Het uitvoeren van schoonmaak- en herstelwerkzaamheden doe jezelf, evenals de oplevering van de woning. Dit geeft je de ruimte om de tijd te nemen die je nodig hebt.
  • Schoonmaken, herstellen en de oplevering: je kunt er ook voor kiezen om de woning te laten schoonmaken door het ontruimingsbedrijf. Daarnaast voeren de ontruimers ook kleine herstelwerkzaamheden uit, zoals het verwijderen van de vloer en het dichten van gaten in de muur. De woning is dan helemaal klaar voor oplevering, die je trouwens ook kan uitbesteden aan de ontruimers.

Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt, komen zij eerst langs voor een kennismaking en inventarisatie. Tijdens dit gesprek kun je aangeven wat je wensen zijn en wat je wilt dat er gebeurd met de inboedel. Je bespreekt welke werkzaamheden je uitbesteed en welke je zelf graag wilt doen. Het ontruimingsbedrijf gaat de inboedel bij langs. Na afloop wordt er een planning van de ontruiming gemaakt.

Op de dag van de ontruiming wordt de inboedel naar jouw wensen gesorteerd. Daarna wordt de woning kamer voor kamer leeggehaald. Daarna wordt de inboedel afgevoerd, afhankelijk van jouw wensen. Eventueel voeren de ontruimers na afloop de schoonmaak- en herstelwerkzaamheden uit. De woning is dan klaar voor oplevering. De meeste woningontruimingen nemen 1 werkdag in beslag.

Kosten woningontruiming

Heb je besloten dat je graag een ontruimingsbedrijf wilt inschakelen voor het leeghalen van de woning? Dan is het ook fijn om te weten welke kosten je kunt verwachten. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de inboedel en het type woning. In de onderstaande tabel zie je gemiddelde prijzen voor het leeghalen van een woning na een overlijden.

Soort woning/ type werkzaamhedenGemiddelde kosten
Seniorenwoning€150,- €350,-
Woning met 1 of 2 kamers€150,- tot €550,-
Eengezinswoning€600,- tot €1.500,-
Vrijstaande woning (meer dan 3 slaapkamers)€750,- tot €2.000,-
Schoonmaak- en herstelwerkzaamheden€17,50 per uur

Bron: https://www.adelaar-woningontruimingen.nl/amsterdam/