Klus Link - Specialisten uit de bouw!

Home » Gevel » 3 dingen die je moet overwegen bij de keuze van je gevelbekleding

3 dingen die je moet overwegen bij de keuze van je gevelbekleding

Gevelbekleding is een belangrijk onderdeel van de buitenkant van je huis en de juiste keuze kan een grote invloed hebben op het uiterlijk en de waarde ervan. Er zijn veel verschillende soorten gevelbekleding beschikbaar die passen bij de stijl en behoeften van je huis. Als je weet waar je op moet letten bij een gevelbekleding, kun je de meest geschikte optie kiezen. In dit artikel help ik je een handje op weg door je te vertellen welke dingen je kunt overwegen bij de keuze van je (nieuwe) gevelbekleding.

Wat vind je mooi?

Allereerst is het belangrijk dat je de (nieuwe) gevelbekleding van je woning mooi vindt. Doordat er zoveel keuze is op het gebied van gevelbekleding kun je vrijwel alle kanten op, maar het is aan jou om hieruit te zoeken wat bij jou en je woning past. Kijk hiervoor niet alleen naar de kleur van de gevelbekleding, maar ook naar de afwerking en naar de manier van plaatsen. Wil je bijvoorbeeld gevelbekleding die ‘gewoon’ horizontaal gemonteerd wordt of kies je voor verticale montage. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor diagonale montage. 

Hoe lang wil je dat de gevelbekleding goed blijft?

Wanneer je nieuwe gevelbekleding hebt laten plaatsen, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is immers een flinke investering die je doet. Vroeger werd er standaard hout gebruikt als gevelbekleding, maar tegenwoordig zijn er veel meer opties. Opties die veel duurzamer zijn dan houten gevelbekleding. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof gevelbekleding, een soort gevelbekleding wat jarenlang meegaat zonder dat je er onderhoud aan hebt. Ook binnen de kunststof heb je weer verschillende keuzes. Zo kun je kiezen voor Keralit kunststof gevelbekleding, maar ook voor gevelbekleding van andere merken. Ieder merk en iedere soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het goed is om er meerdere te vergelijken voor je een keuze maakt.

Zijn er bepaalde regels en eisen vanuit de gemeente?

Als laatste is het goed om na te gaan of er bepaalde regels en eisen zijn vanuit de gemeente waar je woont. Wanneer je woning behoort tot een bestemmingsplan, dan kan het zijn dat je je aan bepaalde voorwaarden moet houden en je keuze daarop moet baseren. Zo kan het zijn dat je bepaalde kleuren moet gebruiken of dat je bijvoorbeeld maar één soort gevelbekleding mag kiezen. Is dit het geval, dan heb je je hier aan te houden.